MARSite on-line | Harrison Ford
  -[ MARSite on-line ]-  
 
  Harrison Ford
 
 
[Powrót na poprzednią stronę]
nazwisko i imiona: - Ford, Harrison
zawód: - aktor
data i miejsce urodzenia: - 13 lipiec 1942, Chicago, Illinois, USA
wykształcenie: - Ripon College
rodzina: - była żona: Mary Ford, druga: Melissa Mathison (separacja)
dzieci: Benjamin, Willard, Malcolm, Georgia
- dzieci: Benjamin, Willard, Malcolm, Georgia
debiut: - "Dead Heat on a Merry-Go-Round" (1966)
największy sukces: - rola Hana Solo ("Gwiezdne Wojny"), Indiana Jonesa ("Indiana Jones")
informacje dodatkowe: - zaliczany do najbardziej kasowych i popularnych aktorów; najseksowniejszy mężczyzna 1998r. (wg. People Magazine)
Filmografia


Harrison Ford urodził się 13 lipca 1942 roku jako syn Irlandki i Rosjanina. W 1964 rzucił edukację na Ripon College, gdzie studiował przez trzy lata angielski i filozofię. Nie wiedząc jakby miał tą wiedzę wykorzystać w przyszłości, wagarował, przez co został wyrzucony na trzy dni przed rozdaniem dyplomów. Z uwagi, że w College'u brał udział w kilku przedstawieniach teatralnych, postanowił wykorzystać to doświadczenie i wyruszył do Kalifornii, aby spróbować zrobić karierę. Jeśli chodzi o ścisłość, to moneta zadecydowała o miejscu, gdzie miał wypróbować swoich aktorskich sił. Wiedział, że jeśli chodzi o karierę to może ją zrobić albo w Nowym Jorku, albo w Los Angeles. Podczas przedstawienia w teatrze Laguna Beach pt. "John Brown's Body", został zauważony przez łowcę talentów z Columbia Studios, który zaproponował mu przesłuchanie. W tym czasie wytwórnie z Hollywood poszukiwały dobrze rokujących się aktorów do ról drugoplanowych, albo jako statystów. Dostał tam siedmioletni kontrakt za 150 dolarów tygodniowo. Choć dziś jest znany jako aktor z najbardziej kasowych filmów wszechczasów, zaczynał od niewielkich ról w wielu filmach i serialach telewizyjnych ("Ironside", "Gunsmoke", "The FBI"). Lepszych aktorów studia obsadzały w rolach drugoplanowych w filmach kinowych. W ten właśnie sposób Ford w 1966 roku miał swój debiut w takim filmie, jako boy hotelowy, pt. "Dead Heat on a Merry-Go-Round". Po tym debiucie został wezwany przez wiceprezesa Columbii, który wylał na niego kubeł zimnej wody. Oznajmił mu że nie ma w sobie tego czegoś, co mają gwiazdy i odesłał na kurs aktorstwa. To go załamało. Niestety siedmioletni kontrakt dalej go wiązał z wytwórnią, przez co musiał podjąć się innej pracy, która zapewniłaby mu jakiś dochód. Zajął się stolarstwem, którego uczył się z książek oraz dalej uczył się aktorstwa. Pomimo nabycia dobrych podstaw w obu dziedzinach, utrzymywał się ze stolarstwa, a z aktorstwa po jakimś czasie zrezygnował.
W 1972 roku, kiedy wytwórnie przeżywały kryzys, dostał propozycję wzięcia udziału w casting'u do "American Graffiti". Taką propozycję złożył mu nikomu nie znany producent, George Lucas. Lucas natknął się na Forda, gdy on naprawiał drzwi. Film odniósł sukces, a Ford, w którym zdążyły wygasnąć już marzenia o aktorstwie, odzyskał swoją dumę. Posypały też się nowe propozycje, mi. in. do "The Conversation" Coppoli, "Dynastii" i The Trial of Lt. Calley".
Nieuchronnie zbliżał się casting do nowego projektu Lucasa, "Gwiezdnych Wojen". Tutaj Ford nie robił sobie wielkich nadziei, gdyż George nie miał zamiaru nikogo zatrudniać z "American Graffiti". Powtórzyła się jednak sytuacja z przed kilku lat. Ford, który odnawiał biurko kierownika artystycznego Coppoli, pracował w nocy, gdyż nie chciał być nakryty, że pracuje jako stolarz przez Coppolę i Lucasa, u których grał. Jednak pewnej nocy nie zdążył i pracował w dzień. Pomimo starań został nakryty przez Coppolę i Lucasa. Był to dzień casting'u do "Gwiezdnych Wojen". Z uwagi na problem ze zdobyciem obsady, to on dostał rolę Hana Solo. W tym momencie w jego życiu wszystko się zmieniło. Oprócz korzyści finansowych, pomiędzy "Gwiezdnymi Wojnami" a "Imperium kontratakuje", Ford dostał poważne, pierwszoplanowe role w takich filmach jak: "Heroes", "Komandosi z Navarony", "Hanower Street", czy "The Frisco Kid"
W 1978 Ford nie miał jeszcze umowy na dalsze części sagi, zatem negocjował z Lucase'em o to, żeby w następnej części Solo był centralną postacią oraz o lepsze warunki w umowie. Lucas na to przystał, chociaż Harrison nie zarobił więcej bo film przekroczył budżet. Podczas kręcenia "Imperium kontratakuje", Ford był zadowolony z współpracy z reżyserem, Irvinem Kershnerem, który dał mu dużo swobody na planie. I rzeczywiście poziom gry w tej części zachwycił niejednego widza.
Jakby tego było mało, w 1981 roku Ford zagrał w kolejnej produkcji Lucasa, w "Poszukiwaczach zaginionej Arki". Rolę archeologa Indiany Jonesa dostał, gdyż inny pewny pretendent do tej roli, Tom Selleck miał wiążący kontrakt z serialem "Magnum". Harrison w krótkim czasie stał się wielką gwiazdą i milionerem chociaż reżyser filmu, Steven Spielberg, traktował tą produkcję jako film klasy "B".
Traktowany jako aktor lekkich film, Ford udowodnił, że może grać skomplikowane role w filmie "Blade Runer" (1981). Dalsza kariera Harriosona Forda, to wyliczanka słynnych filmów z Hollywood. Zagrał też w filmie polskiego reżysera Romana Polańskiego, "Frantic" (1988). Ich lista wraz z tymi mniej udanymi znajduje się pod biografią.
Harrisna Forda można podziwiać też za to, że udało mu się odnaleĽć w latach dziewięćdziesiątych zeszłego stulecia, czego nie udało się dokonać wielu innym dobrym aktorom lat 80-tych. Do przebojów lat 90-tych można zaliczyć: "Czas patriotów", "Ściganego" oraz jego kontynuacja "Stan zagrożenia", "Co kryje prawda".
Gorzej Fordowi wiedzie się w życiu prywatnym, rozwód z pierwszą, separacja z drugą. Przyczyną separacji jest romans z gwiazdą serialu "Ally McBeal", Calist'ą Flockhart do której ciągle lata do Nowego Jorku.



Harrison Ford - filmografia

Rok Tytuł oryginalny Tytuł polski (jeśli jest) Jako
2008 Indiana Jones IV Indiana Jones IV Indiana Jones
2003 Hollywood Homicide Wydział zabójstw: Hollywood
2002 K19 K19
1998 Six Days, Seven Nights Sześć dni, siedem nocy
1997 Air Force One Air Force One
1997 The Devil's Own
1995 Sabrina Sabrina
1995 Les Cent et une nuits
1994 Clear and Present Danger Stan zagrożenia
1994 A Century of Cinema
1994 Jimmy Hollywood
1994 Mustang: The Hidden Kingdom (TV) (podkładał głos)
1993 The Fugitive Ścigany
1993 Young Indiana Jones and the Mystery of the Blues (TV) Kroniki młodego Indiana Jones'a
1993 Earth and the American Dream (podkładał głos)
1992 Patriot Games Czas patriotów
1992 L' Envers décor: Portrait de Pierre Guffroy
1991 Regarding Henry
1990 Presumed Innocent Uznany za niewinnego
1989 Indiana Jones and the Last Crusade Ostatnia Krucjata Indiana Jones
1988 Frantic Frantic (film Polańskiego)
1988 Working Girl Pracująca Dziewczyna
1986 The Mosquito Coast Wybrzeże moskitów
1985 Witness Świadek
1984 Indiana Jones and the Temple of Doom Świątynia zagłady Indiana Jones
1983 Return of the Jedi Powrót Jedi Han Solo
1982 Blade Runner Łowca Androidów
1981 Raiders of the Lost Ark Poszukiwacze zaginionej Arki archeolog Indiana Jones
1980 The Empire Strikes Back Imperium Kontratakuje Han Solo
1979 Hanover Street
1979 Apocalypse Now Czas Apokalipsy
1979 The Frisco Kid
1979 More American Graffiti
1978 Force 10 from Navarone Komandosi z Navarony
1977 Star Wars - A New Hope Gwiezdne Wojny Han Solo
1977 The Possessed (TV)
1977 Heroes
1976 James Michener's Dynasty (TV) Dynastia
1974 The Conversation
1973 American Graffiti Amerykańskie Graffiti
1970 The Intruders (TV)
1970 Getting Strainght
1970 Zabriskie Point
1968 Journey to Shiloh
1968 A Time for Killing
1967 Luv
1966 Dead Heat on a Mery-Go-Round




[Powrót na poprzednią stronę]  [Powrót na górę strony]


 
Copyright © 2001-2020 MARSite on-line | Cookie i Zasady ochrony prywatności.
Layout made by Kirtan Loor