MARSite on-line | John Williams
  -[ MARSite on-line ]-  
 
  John Williams
 
 
[Powrót na poprzednią stronę]
nazwisko i imiona: Williams, John
zawód: kompozytor
data i miejsce urodzenia: 1932, Long Island, N. Y., USA
wykształcenie:
rodzina: żona:
dzieci:
debiut: "General Electric Theater" (TV)
największy sukces: "Szczęki", "E.T.", "Gwiezdne Wojny", "Indiana Jones", "Lista Schindlera", "Park Jurajski",...
informacje dodatkowe: komponował też muzykę dla telewizji oraz muzykę dla różnych okazji (olimpiada sportowa w Atlancie").
Filmografia


John Williams - filmografia

Rok Tytuł oryginalny Tytuł polski (jeśli jest) uwagi
2002 Star Wars Episode II Attack of the Clones Gwiezdne Wojny Epizod II: Atak klonów
2201 A.I. - Artifical Intelligence A.I. - Sztuczna Inteligencja
2001 Harry Potter Harry Poter i kamień filozoficzny
1999 Star Wars Episode I: The Phantom Menace Gwiezdne Wojny Epizod I: Mroczne Widmo
1998 Saving Private Ryan Szeregowiec Ryan
1997 The Lost World: Jurassic Park Zaginiony Świat: Park Jurajski
1997 Rosewood
1997 Amistad Amistad
1997 Seven Years in Tibet Siedem lat w Tybecie
1996 Sleepers
1995 Nixon
1995 Sabrina Sabrina
1993 Schindler's List Lista Schindlera
1993 Jurassic Park Park Jurajski
1992 Home Alone 2: Lost in New York Kevin sam w Nowym Yorku
1992 Far and Away
1991 Hook Hook
1991 JFK JFK
1990 Home Alone Kevin sam w domu
1990 Presumed Innocent
1990 Stanley & Iris
1990 Wow! video
1989 Born on the Fourth of July Urodzony czwartego lipca
1989 Indiana Jones and the Last Crusade Indiana Jones i Ostatnia Krucjata
1989 Always
1988 The Accidental Tourist
1987 The Witches of Eastwick
1987 Superman IV: The Quest for Peace Superman IV
1987 Empire of the Sun Imperium słońca
1986 SpaceCamp TV
1985 Amazing Stories Zadziwiające historie Steven'a Spielberg'a TV
1984 Indiana Jones and the Temple of Doom Indiana Jones i Świątynia Zagłady
1984 The River Rzeka
1983 Jaws 3-D Szczęki 3
1983 Superman III Superman III
1983 Star Wars Episode VI: Returne of the Jedi Gwiezdne Wojny Epizod VI: Powrót Jedi
1982 E.T. the Extra-Terrestrial E.T.
1982 Aliens From Another Planet
1982 Monsignor
1982 Yes, Giorgio
1981 Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark Indiana Jones i Poszukiwacze zaginionej Arki
1981 Heartbeeps
1980 Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back Gwiezdne Wojny Epizod V: Imperium Kontratakuje
1980 Superman II Superman II
1979 Dracula Dracula
1979 1941 1941
1978 Jaws 2 Szczęki 2
1978 Superman Superman
1978 The Fury
1977 Star Wars Episode IV: A New Hope Gwiezdne Wojny
1977 Close Encounters of the Third Kind Bliskie spotkania trzeciego stopnia
1977 Black Sunday
1976 The Missouri Breaks
1976 Family Plot
1976 Midway
1975 Jaws Szczęki
1975 The Eiger Sanction
1974 The Cowboys TV
1974 Conrack
1974 Earthquake
1974 The Sugarland Express Sugarland Express
1974 The Towering Inferno
1973 The Long Goodbye
1973 Cinderella Liberty
1973 The Man Who Loved Cat Dancing
1973 The Paper Chase
1973 Tom Sawyer
1972 The Poseidon Adventure
1972 The Cowboys
1972 Images
1972 Pete 'n' Tillie]
1971 Fiddler on the Roof
1971 The Screaming Woman TV
1970 Jane Eyre TV
1970 Storia di una donna
1969 Goodbye, Mr. Chips
1969 Daddy's Gone A-Hunting
1969 The Reivers
1968 Heidi TV
1968 Sergeant Ryker
1968 Land of the Giants TV
1967 A Guide for the Married Man
1967 Fitzwilly
1967 Valley of the Dolls
1966 The Time Tunnel] TV
1966 The Tammy Grimes Show TV
1966 How to Steal a Million Jak ukraść milion dolarów
1966 The Kraft Summer Music Hall TV
1966 The Rare Breed
1966 Not with My Wife, You Don't
1966 Penelope
1966 The Plainsman
1965 None But the Brave
1965 John Goldfarb, Please Come Home
1965 Lost in Space TV
1964 The Killers
1964 Gilligan's Island TV
1964 Nightmare in Chicago
1963 Kraft Suspense Theatre TV
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre TV
1963 Gidget Goes to Rome
1962 The Virginian TV
1962 Big G TV
1962 The Wide Country TV
1962 Diamond Head
1962 Flashing Spikes TV
1962 Hemingway's Adventures of a Young Man
1961 The Secret Ways
1961 Bachelor Flat
1961 Stark Fear
1960 Checkmate TV
1960 Because They're Young
1960 I Passed for White
1959 Daddy-O
1957 M Squad TV
1957 Wagon Train TV
1957 Bachelor Father TV
1956 Playhouse 90 TV
1953 General Electric Theater TV

Źródło: Star Wars Behind The Magic




[Powrót na poprzednią stronę]  [Powrót na górę strony]


 
Copyright © 2001-2020 MARSite on-line | Cookie i Zasady ochrony prywatności.
Layout made by Kirtan Loor